^Na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Božja beseda in nagovor ob prazniku gospodovega oznanjenja

BOŽJA BESEDA IN NAGOVOR OB SLOVESNEM PRAZNIKU GOSPODOVEGA OZNANJENJA

 

 

1. berilo

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 7,10-14)

Tiste dni je Gospod govoril Ahazu: »Izprosi si znamenje od Gospoda, svojega Boga, v globočini zdolaj ali v višavi zgoraj!« Ahaz je odgovoril: »Ne bom prosil
in ne bom preizkušal Gospoda.« Tedaj je rekel Izaija: »Slišite torej, Davidova hiša: vam je premalo nadlegovati ljudi, da nadlegujete še mojega Boga? Zato vam bo Vsemogočni sam dal znamenje: Glej, devica bo spočela in rodila sina, ki ga bo imenovala Emanuel, kar pomeni: Z nami je Gospod.«

 

Psalm 40

Odpev: »Glej, prihajam, da spolnim tvojo voljo, Gospod.«

Ps 40,7-11

Klavnih in jedilnih daritev nisi hotel,

vendar ušesa si mi odprl.

Žgalnih žrtev in daritev za greh nisi terjal;

tedaj sem rekel: »Glej, prihajam!«

Odpev: »Glej, prihajam, da spolnim tvojo voljo, Gospod.«

Tedaj sem rekel: »Glej, prihajam;

v zvitku knjige je o meni pisano:

Izpolnjevati tvojo voljo, moj Bog, me veseli

in tvoja postava je v mojem srcu.«

Odpev: »Glej, prihajam, da spolnim tvojo voljo, Gospod.«

Oznanjeval sem pravičnost v velikem zboru;

glej, svojih ustnic nisem zapiral; Gospod, ti veš.

Tvoje pravičnosti nisem skrival v svoje srce,

o tvoji zvestobi in tvoji moči sem pripovedoval.

Odpev: »Glej, prihajam, da spolnim tvojo voljo, Gospod.«

 

2. berilo

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 10,4-10)

Bratje in sestre, nemogoče je, da bi kri volov in kozlov odvzemala grehe. Zato Kristus ob svojem prihodu na svet pravi: »Daritve in žrtve nisi hotel, a telo si mi pripravil; žgalne daritve in daritve za greh ti niso bile všeč. Tedaj sem rekel: ›Glej, prihajam – o meni je pisano v knjigi – da izpolnim, o Bog, tvojo voljo.‹« Prej je rekel: »Daritev in žrtev, žgalnih daritev in daritev za greh, kakor se po postavi darujejo, nisi hotel in ti niso bile všeč; nato pa je rekel: »Glej, prihajam, da izpolnim, o Bog, tvojo voljo.« Prvo odpravlja, da postavi drugo. Po tej volji smo z daritvijo telesa Jezusa Kristusa posvečeni enkrat za vselej.

 

Evangelij

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 1,26-38)

Tisti čas je bil angel Gabriel od Boga poslan v galilejsko mesto, ki se imenuje Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Ko je prišel k njej, je rekel: »Pozdravljena, milosti polna, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je prestrašila in je razmišljala, kaj naj pomeni ta pozdrav.

Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. Ta bo velik in Sin Najvišjega; Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida, kraljeval bo Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«

Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko moža ne poznam?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato bo tudi Sveto, ki bo rojeno, Božji Sin. In glej, tvoja sorodnica Elizabeta je tudi spočela sina v svoji starosti; in to je šesti mesec njej, ki je nerodovitna; kajti pri Bogu ni nič nemogoče.«

Marija je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.

 

Nagovor

Dragi bratje in sestre!

 

Današnji praznik se uradno imenuje Gospodovo oznanjenje, večkrat pa govorimo Marijino oznanjenje. Oboje je pravilno. Mariji je bilo oznanjeno, da se bo rodil Gospod. Toda božič je le viden vstop v svet, pravo učlovečenje se je izvršilo ob Marijini privolitvi: »Zgodi se mi po tvoji besedi.« Marija je verovala takoj, v trenutku: ni se obotavljala, ni odlašala s presojo. Verovala je, da je spočela Božjega Sina.  Po delovanju Svetega Duha. Bila je prva med tistimi, ki niso videli, pa so verovali.

         Ves evangelij  govori o tem, da je pobuda na Božji strani. Kar angel oznanja, je Božji dar. Marija pa je vzor odprtosti za Božje navdihe. Čeprav ji ni jasno, na kakšno pot se podaja, sprejme Božje povabilo. Njeno ravnanje izraža neizmerno zaupanje, da če je prisoten Bog, se lahko njegovega povabila okleneš z vso dušo in srcem. Marijin odgovor ni le pristanek na Božje materinstvo, ampak tudi pristanek na vsakdanje življenje matere, ki je povezano z mnogimi težavami in trpljenjem: begunstvo v Egipt, izguba Sina, Sinov odhod od doma in njegov negotov položaj potujočega pridigarja, obsodba na smrt in križanje. Napolnjena z močjo Najvišjega je zmogla junaško hoditi po tej poti. Nikoli ne obupuje, vedno zaupa. Marija je res nova Eva, je podoba novega človeka.

         Božji klic doseže vsakega človeka. Postavlja pa se nam vprašanje, kot se je postavljalo Mariji, ali se bomo oklenili Boga ali pa bomo skušali svoje življenje voditi po svoje. Če se Bogu brezpogojno izročimo, se začne tudi za nas nova zgodovina: isti Duh, ki je napolnil Marijo, bo izpolnil tudi nas.

         Da bi lažje razumeli Božji klic v našem življenju pa si poglejmo primer zakoncev, ki imata družino z osmimi otroki: Ko sta se spoznala, je bilo kmalu jasno, da se bosta odločila za zakon. Ko sedaj gledata na svojo odločitev, je nikoli ne obžalujeta. Osnovati zdravo krščansko družino se jima zdi osnovno poslanstvo, ki ga imata na svetu. Naloga družine je, pravita, da otroku pomaga odkriti poklic, da mu pokaže, da v življenju obstaja več poti in poklicanosti. Pomembno je, da odkriješ, kaj je Božja volja za tvoje življenje. Želita si, da bi otroci sami odkrili Cerkev kot mater, v kateri lahko vedno najdejo zatočišče.

Družina je kraj, kjer lahko umiraš za drugega, če imaš duha Jezusa Kristusa. Ker pa smo le ljudje, težko umiramo drug za drugega. Težko umiram za ženo, pravi omenjeni zakonec, ko mi sredi noči reče, daj, ti dvigni otroka. Jaz hočem biti jaz, in težko je izstopiti iz kroga samozadostnosti. Vsak človek doživlja tudi krize in v takih trenutkih je laže, če imaš ob sebi nekoga. Velik pomen vidita v tem, da sta v prvi vrsti mož in žena, šele potem oče in mati. Če onadva funkcionirata kot zakonca, je v družini bistveno lažje živeti. Odkriti, kaj je Božja volja za družino, ni lahko. Pri tem gotovo pomaga pogovor, poslušanje Božje Besede in udeležba pri sveti maši. Navadno se stvari, za katere se odločita skupaj, izkažejo za dobre.

Biti kristjan, po njunem mnenju ni namenjeno samo posvečenim, Jezus govori vsem, pravita. Ni ena beseda za ljudi, druga pa za druge. Odnos z Bogom pa je lahko povsod enak. V bistvu lahko vse življenje postane molitev, pa naj bo v družini, v službi, med predavanjem ali pa med vožnjo v avtu. Problem molitve ni v pomanjkanju časa, ampak v razvrščanju vrednot, dodajata še omenjena zakonca.

Z Marijo smo povabljeni, da se z zaupanjem prepustimo Bogu, ki bo iz našega življenja naredil več, kot mislimo. Pojdimo v šolo k Mariji, ki je vedno živela v Božji bližini in postala Mati vseh živih. Predvsem starši bodite verni učenci Marije, da bo vaša ljubezen v službi življenja. Amen.