^Na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Koncert Luke Debevca Mayerja

V nedeljo, 9. decembra, ob 18. uri bo v župnijski cerkvi sv. Martina v Žireh koncert svetovno znanega basbaritonista Luke Debevca Mayerja.

Prisrčno povabljeni!

 

Luka Debevec Mayer se je rodil v Buenos Airesu slovenskim staršem, študiral filozofijo na argentinski katoliški univerzi in solopetje na Umetniški akademiji slavnega Teatra Colón.

V sebi združuje slovenske korenine in južnoameriški temperament. Slovenska skupnost v Buenos Airesu je bila vedno močno povezana z begunsko usodo druge svetovne vojne in slovenskim jezikom, zato so bile sobote in nedelje slovenske: slovenska šola, zbor in cerkev.

Toda svet bi bil za Luko Debevca Mayerja premajhen kjer koli, celo v veliki Argentini. Starši mu niso strigli peruti, temveč so ga vzgajali v neodvisnem duhu. Fant si je upal sanjati velike sanje in postal eden najbolj prepoznavnih basbaritonistov na svetu.

Za seboj ima že vrsto samospevnih opernih recitalov z vodilnimi simfoničnimi in komornimi orkestri in zbori v Južni Ameriki in Evropi in turnejo s slovenskimi filharmoniki ter s slovenskim komornim zborom, s slovitimi glasbeniki (med drugimi tudi Anna Netrebko in Emmanuel Viaume) v enajstih najznamenitejših avditorijih evropskih mest.

Odlikuje ga dovršena pevska tehnika, izjemno obvladovanje zvena glasilk in celotnega telesa ter prefinjen smisel za posredovanje pesmi.

Argentinsko združenje glasbenih kritikov mu je podelilo nagrado za najboljšega pevca Argentine v sezonah 2004, 2009, 2014 ter 2015.

Kljub številnim uspehom na velikih opernih odrih sveta pa se kot solist s prav posebno zavzetostjo posveča prav sakralnim glasbenim recitalom. Lepota in  moč sakralnih pesmi z bogato duhovno vsebino se namreč s svojo celovitostjo človeka vedno globoko dotikata. S svojimi sakralnimi koncerti je v tujini in Sloveniji – ki jo kot rojak pogosto in srčno rad obiskuje – doslej obiskal že okoli 200 cerkva.