^Na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Farna cerkev

Cerkev je bila posvečena 11. novembra leta 1912. Fizična višina notranjosti cerkve je 16 metrov, v širino meri 24 metrov, dolga pa je kar 47 metrov. Dva zvonika segata kar 60 metrov visoko. Glavni oltar s kipoma Sv. Štefana in Sv. Andreja je izdelal Ivan Pengov iz Ljubljane. Reliefen križev pot je delo Zorattijeve delavnice iz Maribora, okvirji pa so delo arhitekta Vurnika. Zelo znemenit je mozaik Sv. Martina. Izdelal ga je L. Forstnerja leta 1913. Cerkev ima tudi prižnico, na kateri pa so upodobljeni simboli evangelistov. Cerkev se ponaša tudi z mogočnimi orglami.

Cerkev je zgrajena v novoromanskem slogu. Načrte zanjo so izdelali na Dunaju (arhitekt A.Weber). Gradbeni mojster je bil gospod Peter Bevk iz Cerkna, gradili pa so jo italijanski delavci. Dolga je 47m, široka 24m in do oboka meri 16m.

Glavni oltar ima v sredini v mozaiku upodobljenega Sv. Martina. Tudi ta je bil izdelan na Dunaju (L. Fornstner). Na straneh sta v naravni velikosti upodobljena mučena Sv. Andrej in Sv. Štefan. Sve kipe je izdelal gospod Ivan Pengov iz Ljubljane.

Novejši oltar so izdelali v Marmorju na Hotavljah. Stilizirani amfori nostita vrhnjo ploščo. Blagoslovil pa ga je pomožni ljubljanski škof Stanislav Lenič.

Prižnica je izredno lepo delo. V reliefu so upodobljeni vsi štirje evangelisti. Blagoslovljena je bila leta 1919. Kdo je napravil načrte zanjo pa še ni raziskano.

Orgle so bile postavljene v vojnem letu 1914 in v mesecu decembru blagoslovljene. Bile so zadnje delo priznanega mojstra gospoda Ivana Milavca iz Ljubljane. V tistem času so bile največje na podeželju, saj so imele 2 manuala, 38 registrov in 2200 piščali. Omaro zanje je izdelal mizarski mojster in domačim gospod Jakob Demšar po načrtih arhitekta Ivana Vurnika. Tudi klopi so izdelane v njegovi delavnici.

Lestenci in druga svetila so dar rojaka industrijalca iz Ljubljane, gospoda Jerneja Kopača (1861+1946).

Križev pot je posnetek znanega Feursteinovega kiparja izdelan v Mariboru. Okvirje zanje je naredil gospod Buh iz Vrhnike po zamisli arhitekta Ivana Vurnika. Blagoslovljen je bil v letu 1935.

Zvonovi so bronasti in jih nosita dva zvonika, ki se pneta 58m proti nebu. V desnem zvoniku so štirje zvonovi s skupno težo 3.570kg. Vlilo jih je podjetje Zvonoglas iz Maribora, posvečeni pa so bili oktobra 1931. Zvonovi v tem zvoniku pojejo v A, G, F in D glasu. V levem zvoniku pa je en sam zvon. Njegova teža je blizu 3.000kg, kupili pa so ga trije samski dobrotniki. Vlit je bil v znani ljubljanski livarni rodbine Samassa in poje v A glasu. Posvetil ga je dekan iz Idrije, gospod Mihael Ark, 14 dni pred izbruhom vojne leta 1914. Ko so med prvo svetovno vojno pobirali zvonove, so ljudje prosili naj jim pustijo na novo kupljen zvon in naj namesto njega vzamejo vse druge, tudi po podružnicah. Vsega skupaj so vzeli 19 zvonov.

Graditelju cerkve ni bilo dano, da bi vsaj enkrat maševal v njej. Zanjo se je trudil vseh 34 let kot župnik v Žireh, kjer je tudi pokopan.

(po zapiskih iz 14. oktobra leta 1995)

V letu 2006 smo v uporabo izročili nov krstni kamen in novo mizico za darove. Oboje so izdelali v Marmorju po načrtih farnega ključarja g. Marjana Jereba. Naj lepo služita svojemu namenu. V letu 2007 pa smo namestili tudi tron za duhovnika, ki so ga izdelali v mizarstvu Jezeršek.

V letu 2012 je umetnik Marcos Luis Jerman postavil vitraža sv. Janeza Pavla II. in sv. Bernardke Lurške ter sv. Jožefa in sv. Matija. Leto kasneje je zasijal vitraž sv. Janeza Krstnika ter sv. Ane in sv. Joahima, v letu 2014 pa še vitraž sv. Krištofa in sv. Antona Padovanskega. Hvala vsem donatorjem za njihovo darežljivost. Podrobno razlago si lahko preberete v nadaljevanju. Cerkev je z njihovo postavitvijo še lepša.