^Na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

3. postna nedelja

OZNANILA ŽUPNIJE ŽIRI – 3. postna nedelja – 15. marec 2020

(16. – 22. marec 2020)

 

Godovi:   

 • ponedeljek: sv. Herbert, škof;
 • torek: sv. Patrik, škof in misijonar;
 • sreda: sv. Ciril Jeruzalemski, škof in cerkveni učitelj;
 • četrtek: Sveti Jožef, Jezusov rednik;
 • petek: sv. Martin iz Brage, škof;
 • sobota: sv. Serapion, škof in mučenec;
 • nedelja: 4. postna nedelja; godujesv. Lea, spokornica.

 

Mašni nameni:

 • ponedeljek:                  + Franc Bogataj, obl.

                                     + Žakelj in Rotar

 

 • torek:                            Po namenu (A)

                             Po namenu (A)

 

 • sreda:                            + starša Seljak, ter Marija in Janez Alič (Jarčja dolina)

                             + Stane Zdolšek, obl.

                            + Manca Podobnik, obl.

 

 • četrtek.                               + Jožefa in Avguštin Žakelj

                                      + Jože in Alojzija Jereb (Žirovski vrh)

                                      + starša Ivanka in Jože Mlinar (Žirovski vrh)

                                      Za blagoslov v družinah

 

 • petek:                          + Marija in Vinko Mlakar

                            + Franc Jesenko

 

 • sobota:                         + Marija Okršlar, obl.

+ Iva Čepin (Prevalje), 30. dan

 

 • nedelja:                        + Ivanka Peternel, obl.

+ Jakob in Frančiška Frelih

+ Milka Oblak (Dobračevska 67), ter v zahvalo in priprošnjo za zdravje

                            Za župljane

                                       

Zaradi ukrepov za preprečevanje širitve korona virusa COVID-19 so odpovedane vse svete maše z ljudstvom. Duhovnika vsak dan brez ljudstva mašujeva po vaših namenih in vse župljane prinašava pred dobrega Boga.

V župniji so do nadaljnjega odpovedana vsa srečanja, druženja, ljudske pobožnosti in romanja. Tudi župnišče je zaprto, župnik pa je v nujnih primerih dosegljiv na telefon (040 395 979) ali po elektronski pošti (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

Samo v smrtni nevarnosti je dovoljeno maziljenje bolnikov ob uporabi zaščitnih sredstev. V primeru pogreba je dovoljen le krajši obred na grobu ob prisotnosti le najožjih svojcev, ki naj upoštevajo medsebojni razmak.

Glede svete birme in prvega svetega obhajila boste pravočasno obveščeni. Starše prosimo, da spremljate župnijsko spletno in fb stran.

Vse župljane in ljudi dobre volje vljudno prosimo, da upoštevate vse ukrepe in se odgovorno vedete pri pandemiji, ki nas je zajela. Vse vas prosimo, da ostajate v domači karanteni in v tem času ne gojite družabnih stikov!

Vaša duhovnika vabiva vse verne, da se  v teh dneh preizkušenj povežemo v molitvi. Zato sporočava:
1. v župnijski cerkvi bo vsak večer ob 20. uri pozvonil veliki zvon;
2. ob isti uri se doma ustavimo, ugasnemo televizijo in radio ter zmolimo Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu in dodamo: Božja Mati Marija, prosi za nas, sv. Rok, prosi za nas;
3. duhovnika mašujeva vsak zase, a vedno po vaših namenih. Položite v duhu svojo prošnjo na daritveni oltar.

 

Evangelij 3. postne nedelje:

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 4,5-42)

Tisti čas je Jezus prišel v samaríjsko mesto, imenovano Sihár, blizu posesti, ki jo je Jakob dal svojemu sinu Jožefu. Tam je bil Jakobov studenec. Jezus je bil utrujen od poti in je kar sédel k studencu. Bilo je okrog šeste ure. Tedaj je prišla žena iz Samaríje, da bi zajela vode. Jezus ji je rekel: »Daj mi piti!« Njegovi učenci so namreč odšli v mesto, da bi nakupili hrano. Samarijánka mu je tedaj rekla: »Kako vendar ti, ki si Jud, prosiš mene, Samarijánko, naj ti dam piti?« (Judje namreč nočejo imeti stika s Samarijáni.) Jezus ji je odgovóril in rekel: »Če bi poznala Božji dar in če bi vedela, kdo je, ki ti pravi: ›Daj mi piti‹, bi ga ti prosila in dal bi ti žive vode.« Žena mu je rekla: »Gospod, nimaš s čim zajeti in vodnjak je globok. Od kod imaš torej živo vodo? Si mar ti večji kakor naš oče Jakob, ki nam je dal ta vodnjak in je iz njega pil on sam, njegovi sinovi in njegova živina?« Jezus je odvrnil in ji rekel: »Vsak, kdor pije od te vode, bo spet žejen. Kdor pa bo pil od vode, ki mu jo bom jaz dal, ne bo nikoli žejen, ampak bo voda, ki mu jo bom dal, postala v njem izvir vode, ki teče v večno življenje.« Žena mu je rekla: »Gospod, daj mi te vode, da ne bom žejna in ne bom hodila sem zajemat.« Rekel ji je: »Pojdi in pokliči svojega moža in pridi sem!« Žena je odgovorila in mu rekla: »Nimam moža.« Jezus ji je rekel: »Dobro si rekla: ›Nimam moža‹; kajti pet mož si imela in ta, ki ga imaš zdaj, ni tvoj mož. To si prav povedala.« Žena mu je dejala: »Gospod, vidim, da si prerok. Naši očetje so častili Boga na tej gori, vi pa pravite, da je kraj, kjer ga je treba častiti, v Jeruzalemu.« Jezus ji je rekel: »Veruj mi, žena, da pride ura, ko ne boste častili Očeta ne na tej gori ne v Jeruzalemu. Vi častite, česar ne poznate, mi pa častimo, kar poznamo, kajti odrešenje prihaja od Judov. Pride pa ura in je že zdaj, ko bodo pravi častilci častili Očeta v duhu in resnici. Prav takih častilcev si namreč želi Oče. Bog je duh, in tisti, ki ga častijo, ga morajo častiti v duhu in resnici.« Žena mu je dejala: »Vem, da pride Mesija (kar pomeni Maziljenec). Ko pride, nam bo vse oznanil.« Jezus ji je rekel: »Jaz sem, ki govorim s teboj.«

Medtem so prišli njegovi učenci in se čudili, da je govóril z žensko, vendar mu nobeden ni rekel: ›Kaj bi rad od nje?‹ ali ›Zakaj govoriš z njo?‹ Tedaj je žena odložila vrč, odšla v mesto in pripovedovala ljudem: »Pridite in poglejte človeka, ki mi je povedal vse, kar sem storila. Kaj, če je on Mesija?« Odšli so iz mesta in se napotili k njemu. Medtem so ga učenci prosili in govorili: »Učitelj, jej!« On pa jim je rekel: »Jaz imam za jed hrano, ki je vi ne poznate.« Učenci so tedaj govorili med seboj: »Mar mu je kdo prinesel jesti?« Jezus jim je rekel: »Moja hrana je, da uresničim voljo tistega, ki me je poslal, in dokončam njegovo delo. Ali ne pravite vi: ›Še štiri mesece in žetev bo tu.‹ Glejte, jaz pa vam pravim: Povzdignite oči in poglejte polja, da so zrela za žetev. Žanjec prejema plačilo in spravlja pridelek za večno življenje, da se bosta skupaj veselila sejalec in žanjec. V tem je namreč resničen izrèk, da ›eden seje, drugi žanje‹. Poslal sem vas, da boste poželi, za kar se niste trudili. Drugi so se trudili, vi pa obirate sadove njihovega truda.«

Veliko Samarijánov iz tistega mesta je začelo verovati vanj zaradi žene, ki je pričevala: »Vse mi je povedal, kar sem storila.« Ko so Samarijani prišli k njemu, so ga prosili, naj ostane pri njih; in ostal je tam dva dni. Zaradi njegove besede jih je še veliko več začelo verovati. Ženi pa so govorili: »Ne verjamemo več zaradi tvojega pripovedovanja, kajti sami smo slišali in vemo, da je on resnično odrešenik sveta.«

 

Še nekaj misli ob 3. postni nedelji:

Današnji odlomek iz evangelija je kar dolg in zanimiv, pa se bomo zdajle vseeno ustavili samo pri enem stavku. Pa še tega ni povedal Jezus, ampak navaden človek – pravzaprav žena. Razen tega je bila iz zaničevanega samarijanskega rodu; in povrhu vsega - imela je sumljivo preteklost in neurejeno življenje. Dovolj razlogov, da je pravoveren Izraelec ne bi niti pogledal. Jezus pa se je z njo spustil v dolg in kar zapleten pogovor. In ta žena ni samo ponižno kimala, ampak je vse dobro razumela, bistro odgovarjala in spraševala. Jezusa je celo pomilovala, ko mu je rekla: »Nimaš s čim zajeti in vodnjak je globok.« Ravno o tej globini in našem zajemanju premislimo.

Vodnjak je globok!Jasno da ne gre za navaden izvir in običajno pitno vodo. Jezus je govoril o živi vodi, ki lahko poteši našo duhovno žejo. V resnici torej iz tega vodnjaka črpamo našo vero. Končno je Bog sam tista živa voda – ob njegovi milosti, v njegovi bližini ne bomo več žejni. To pomeni umiritev našega srca; potešitev našega hrepenenja in izpolnitev našega iskanja sreče. Bog je izvir vsega dobrega in vendar ga nekateri odklanjajo, eni ga ne poznajo, drugi ne znajo iz njega zajemati. Upam pa, da vsaj nam, vernim, omogoča bolj polno življenje. Še posebej naj bo Bog v teh dneh preizkušenj naša moč in tolažba.

Da so lahko potegnili vodo iz puščavskega vodnjaka, so potrebovali orodje – navadno je bil to nekakšen meh iz živalske kože. Jezus tega seveda ni imel pri sebi in je moral za uslugo prositi Samarijanko. Žena se je dobro zavedala, da je odvisen od nje in mu je rekla: »Nimaš s čim zajeti

Bratje in sestre. Za nas pa je to vprašanje – s čim zajeti živo vodo, kako se približati Bogu? Bodo za nas zajemali drugi ali pa se bomo potrudili tudi sami? Verske in duhovne oddaje na radiu, televiziji, spletu, pridige pri maši – to in še mnogo drugega so načini, da kristjan dobi nekaj žive vode za svojo dušo. Za zajemanje Božje milosti pa imamo še druga orodja: molitev, maša, zakramenti, osebno razmišljanje, duhovni pogovori…

Ljudje smo različni – tudi pri veri ni vse za vsakega enako vredno, primerno in potrebno. Vsak pa lahko zase nekaj zajame. Tudi v tem pogledu je globina naše vere čudovita. Nekaj daje celo površnim kristjanom, ki jim je vera postranska stvar. Več daje tistim, ki se sami potrudijo in gredo v svojem duhovnem življenju bolj na globoko. Vedno pa naša vera ostane neizčrpna, nikoli ne pridemo do konca, do dna. Tudi to lahko primerjamo z vodnjakom. Glejte, kdor je žejen, je vesel, da se je odžejal. Nikakor pa ni slabe volje, ker ni mogel naenkrat popiti vsega izvira. Tako bo nekaj ostalo še za drugič in za druge. Podobno tudi v veri lahko vedno naredimo še kakšen korak naprej, lahko zajemamo iz vedno večje globine.

Bratje in sestre. Potrudimo se, da bomo v tem postnem času našli nekaj volje in časa za to. Da ne bodo ob polnem vodnjaku Božje milosti naše duše ostale žejne.

Dragi prijatelji! V dneh naše stiske smo še bolj povezani med seboj. Čeprav se ne moremo fizično udeleževati svete maše, pa nam ostaja molitvena naveza. Bodimo drug drugemu v pomoč in oporo. Vaša duhovnika vsak dan moliva za vas in v imenu vseh župljanov darujeva svete maše. Povezani med seboj in z Bogom bomo zmagovalci v preizkušnjah in trpljenju, ter pričakali dan vstajenja.

Na vse vas in vaše družine razlivam Božji blagoslov, v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, vaš župnik Andrej