^Na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Okno sv. Jožefa in sv. Matija

S simbolom goloba v krogu na vrhu vitraja je prikazan Sveti Duh, iz katerega se kot svetloba na svetnika razlivajo njegovi darovi.
Na levi strani je pri svojem tesarskem delu prikazan sv. Jožef, mož Device Marije in Jezusov krušni oče. Sv. Jožef je zavetnik devištva (bela lilija), zakonskih parov (sklenjena poročna prstana), tesarjev in mizarjev ter delavcev na splošno. Je tudi zavetnik inženirjev in vzgojiteljev ter zavetnik umirajočih in priprošnjik za dobro smrt (dogorela sveča, od katere se ob križu kvišku dviga dim).

Na desni je upodobljen sv. Matija, trinajsti apostol, izbran kot zamenjava za Judo Iškarijota. Ognjeni plamen nad njegovo glavo spominja, da je bil med dvanajsterimi, ki so na binkoštni dan prejeli Svetega Duha. Znamenji apostolskega poklica pa sta knjiga in zvitek Božje besede v njegovih rokah. Palma mučeništva in kamni govorijo o njegovi mučeniški smrti. Sv. Matija je zavetnik gradbenih delavcev, mesarjev (nož), krojačev (škarje), kovačev (kladivo) in slaščičarjev (pecivo) ter mladih na začetku šolanja. Je tudi priprošnjik za plodnost, ki jo simbolizira zibel v spodnjem desnem kotu.

Spodnji del vitraja z upodobitvami zavetniških atributov prikazuje pot življenja od rojstva do smrti. Poseben poudarek vitraja je na pomenu raznolikih vsakdanjih poklicev. Na spodnji sliki v sredini so prikazana različna živila, ki so sad dela pridnih rok.

Avtor: Marcos Luis Jerman. Zanj so darovali žirovski obrtniki in podjetniki, Združenje malega gospodarstva Žiri, Območna obrtno podjetniška zbornica Škofja Loka in Občina Žiri.
Foto: Foto Viktor.